Voetcomfort begint bij een goede voetverzorging! En dat kunt u goed gebruiken want de mens legt namelijk gedurende zijn leven gemiddeld zo’n 250.000 kilometers af. Hoewel gezonde voeten hier op berekend zijn, is een goede voetverzorging geen overbodige luxe.
Tips
Tips om uw voeten in topconditie te houden:
- Was uw voeten iedere dag.
- Droog uw voeten na douche of bad goed af. Vergeet hierbij de ruimte tussen uw tenen niet.
- Beperk het gebruik van zeep.
- Verwen uw voeten regelmatig met een goede voeten crème. Hierdoor blijft de huid soepel. Tevens vermindert dit de kans op huidbeschadigingen.
- Doe elke dag schone sokken aan, bij voorkeur van katoen of wol. Deze materialen hebben een absorberend vermogen.
- Als u transpirerende voeten heeft maak dan gebruik van een anti transpiratie crème of een voetpoeder. Bij ons zijn er ook transpiratiekorrels verkrijgbaar.
- Blijft u last houden van transpiratieklachten? Raadpleeg dan uw huisarts of dermatoloog.
- Besteed zorg aan uw teennagels. Knip ze regelmatig en zorg dat de hoekjes mooi afgerond zijn, maar niet te kort. Zo voorkomt u dat uw teennagels ingroeien. Als uw nagels bij het knippen snel brokkelen of splijten, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.
- Heeft u last van ingroeiende teennagels, likdoorns of hinderlijke eeltlagen, blijf dan niet met deze klachten rondlopen. In deze gevallen is het verstandig een pedicure te raadplegen.
Heeft u diabetes mellitus of reumatische artritis, dan verdienen uw voeten extra aandacht.
Voetverzorging diabetici
Bij diabetici vermindert de bloedtoevoer in benen en voeten. De huid wordt kwetsbaar en wondjes genezen zeer moeizaam. Ook kan het gevoel in de voeten verminderen of totaal verdwijnen. Met diabetes heeft u dus een verhoogde kans op ernstige voetproblemen. Onschuldige klachten kunnen uiteindelijk ernstige problemen geven als u er niet voldoende aandacht aan schenkt.
Wat kunt u zelf doen om problemen te voorkomen?
- Loop nooit op blote voeten, draag altijd uw aangepaste schoenen.
- Controleer vóór het aantrekken van de schoen op de aanwezigheid van vuil, steentjes of iets dergelijks.
- Zorg dat uw schoenen niet knellen. Indien dit wel het geval is, maak dan een controle afspraak bij ons.
- Wij adviseren u elke dag uw voeten te inspecteren. Gebruik een handspiegel om de onderkant van de voeten te controleren. Let op eeltplekken, blaren, likdoorns, kloven, roodheid, wondjes, verkleuringen aan tenen en/of voeten, drukplekken.
- Was uw voeten op lichaamstemperatuur en neem liever geen voetbaden. Hier wordt de huid te week van, wat de genezing van eventuele wondjes belemmerd. Droog uw voeten voorzichtig deppend af.
- Bij droge voeten en/of kloven kan olie of een voeten crème verzachting geven. Informeer bij drogist of apotheek welke crème hiervoor geschikt is.
- Voor een goede voetverzorging laat u het knippen van uw nagels, alsmede het verwijderen van eelt of likdoorns, het beste over aan een ervaren pedicure! Wij hebben een medisch pedicure, met de aantekening diabetische voet.
- Wanneer er wondjes ontstaan, laat er dan zo snel als mogelijk naar kijken. Wanneer wondjes niet tijdig op de juiste manier behandeld worden, kunnen ze gaan ontsteken en ernstige complicaties veroorzaken. Neem in dit geval contact met ons op zodat wij zo snel als mogelijk een afspraak bij een van onze adviseurs in kunnen plannen. Indien nodig kunnen wij snel een afspraak bij de behandelend arts voor u regelen.
- Laat regelmatig uw voeten controleren bij een pedicure met DM-RA aantekening.
- In onderstaande gevallen is het raadzaam direct uw huisarts, diabetesverpleegkundige of pedicure in te schakelen:
-U heeft een wondje of kloofje en de huid heeft zich na 5 dagen nog niet hersteld
-Uw voeten zijn opgezwollen, voelen warm aan, zien rood of zijn pijnlijk
-U heeft een blaar of likdoorn ontdekt
-U heeft last van tintelingen