Vergoeding en verstrekking regels
We zijn erkend leverancier van orthopedische hulpmiddelen en hebben contracten met alle zorgverzekeraars. In de zorgwetverzekering staat precies beschreven wat er wel en wat niet wordt vergoed. Ook staan de voorwaarden voor vergoeding erin. Het is goed om te weten dat de bedragen die gerekend worden voor een hulpmiddel jaarlijks vooraf met uw zorgverzekering zijn vastgesteld.
Sommige zorgverzekeraars hanteren gemiddelde prijzen per productgroep. Het kan dus voorkomen dat de prijs van het hulpmiddel niet direct gerelateerd is aan het feitelijk aan u geleverde hulpmiddel. Het tarief is dan een gemiddelde van de producten die binnen deze productgroep vallen.
Sommige hulpmiddelen krijgt u volledig vergoed, voor andere moet u een deel zelf betalen (de eigen bijdrage)
Enkele verzekeringen vergoeden ook (een gedeelte van ) de wettelijke eigen bijdrage uit hun aanvullende polissen. Kijk voor actuele informatie over vergoedingen vanuit de aanvullende polissen op www.voetcentraal.nl
Om voor vergoeding in aanmerking te komen, is een voorschrift van uw specialist noodzakelijk, alsmede de goedkeuring van uw zorgverzekeraar. Over het algemeen verloopt deze goedkeuring probleemloos. Er zijn echter regels voor de verstrekking van orthopedische voorzieningen. Deze regels verschillen per zorgverzekeraar. We raden onze cliënten dan ook altijd aan de polis van hun zorgverzekeraar te raadplegen aangezien de aanvraagprocedures, vergoedingen en voorwaarden per zorgverzekeraar afwijken.
Basisverzekering
Iedereen die in Nederland woont is verplicht een basiszorgverzekering voor ziektekosten af te sluiten. Hierin zijn de meest belangrijke zaken opgenomen. Dit basispakket is samengesteld door de overheid.
Aanvullende verzekering
Boven op uw basiszorgverzekering kunt u ook een aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt sommige kosten die de basiszorgverzekering niet dekt, zoals bijvoorbeeld steunzolen. Hulpmiddelen die vergoed worden uit de aanvullende verzekering betaalt u meestal eerst zelf. Daarna stuurt u de rekening naar uw zorgverzekeraar die vervolgens (een deel van) het bedrag terug betaalt. Zorgverzekeraars bieden verschillende pakketten aan.
Eigen risico
In 2008 heeft de overheid het eigen risico ingevoerd voor vergoeding van orthopedische producten. Het eigen risico is het bedrag dat u moet betalen als u zorgkosten maakt die in het basispakket vallen. Elk jaar wordt de hoogte van het eigen risico opnieuw vastgesteld door het ministerie. Dit bedrag wordt in de regel door uw zorgverzekeraar met u verrekend. U moet het eigen risico niet verwarren met de eigen bijdrage die op sommige zorg van toepassing is. Ons bedrijf heeft geen inzicht in de ziektekosten die u al heeft gemaakt. Daarom kunnen wij u ook niet vertellen hoeveel er van uw eigen risico nog openstaat.
Eigen bijdrage
Iedereen schaft regelmatig schoenen aan. Daarom betalen ook mensen die orthopedische, semi-orthopedische of voorlopige orthopedische schoenen nodig hebben een vergelijkbaar bedrag in de aanschafkosten. Dit is de eigen bijdrage. De eigen bijdrage wordt elk jaar door de rijksoverheid vastgesteld. U betaalt deze bijdrage, contant of per pin, bij aflevering van elk paar schoenen.
Verstrekkingregels
De meeste zorgverzekeraars gaan ervan uit dat de gebruiksduur van een paar schoenen vijftien maanden is. Bovendien heeft u recht op twee paar adequate schoenen. Na levering van het eerste paar, kan er bij de meeste zorgverzekeraars dan ook na drie maanden een wisselpaar aangevraagd worden, zodat u ook van schoenen kunt wisselen. Voor kinderen jonger dan zestien jaar gelden vanwege de factoren groei en het intensieve gebruik weer andere regels. Over het algemeen gebruikt men voor kinderen een gebruikstermijn van negen maanden.
Als u een indicatie heeft voor OSA, SOS, OVAC, VLOS/verbandschoenen, Orthopedische voetbedden, werkschoenen dan heeft u recht op een vergoeding door uw zorgverzekeraar.
Wat is onze procedure?
Over het algemeen geldt het volgende proces; om in aanmerking te komen voor en vergoeding van de zorgverzekeraar dient een voorschrift (verwijzing) van een specialist te worden overhandigt. Dit kan een orthopedisch chirurg, een revalidatiearts, een dermatoloog of een reumatoloog zijn.
Indien u geen voorschrift heeft, kunnen wij u een brief meegeven voor uw huisarts, met het verzoek u naar de specialist door te verwijzen. Wanneer u in het bezit bent van een voorschrift van de specialist, kunt u contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak.
De aanvraagprocedure voor vergoeding ongeacht of u nu orthopedische of semi-orthopedische schoenen nodig heeft of aanpassingen aan confectieschoenen, is identiek.
Om u te ontzorgen dienen wij de aanvraag rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar in. Als deze met de aanvraag akkoord gaat, ontvangen wij een machtiging. Wanneer wij die machtiging ontvangen hebben, kan de productie starten.
A. van der Linden Centrum voor Voetklachten draagt dus zorg voor de financiële afhandeling met de zorgverzekeraar, met uitzondering van de wettelijke eigen bijdrage en eventueel openstaand verplicht eigen risico wat voor eigen rekening komt.