Ook bij tijdelijk voetongemak bieden wij u een comfortabele oplossing om mobiel te blijven. Hiervoor maken wij gebruik van voorlopig orthopedische schoenen (VLOS) en verbandschoenen.
Als u een indicatie heeft voor VLOS dan heeft u recht op een vergoeding door uw zorgverzekeraar.
Door een operatie, huidbeschadiging of een wond aan uw voeten kan het mogelijk zijn dat het traject van Orthopedische schoenen nog niet opgestart kan worden of tijdelijk moet worden stopgezet. Op verzoek van de specialist kunnen wij dan ter overbrugging een voorlopige orthopedische schoen (VLOS) op maat maken. VLOS is een individueel op maat gemaakt product. Dit wordt via een gipsmodel en uitsluitend op voorschrift van de specialist vervaardigd. De VLOS is voorzien van alle noodzakelijke orthopedische voorzieningen, biedt goede ondersteuning en geeft optimale bescherming. Als uw voeten weer genezen zijn, kunnen we het traject van de definitieve schoenen opstarten of hervatten.
In speciale gevallen, zoals op de diabetisch voetenpoli, wordt soms tijdelijk loopgips ingezet via de gipskamer. Dit kan nodig zijn om de wond snel te laten genezen. Hierin kan een specifiek traject ontstaan tussen adviseur en gipsverbandmeester, in opdracht van de specialist. Wanneer het gips gewisseld moet worden om het wonddefect te controleren, kan de adviseur tussentijdse passingen verrichten voor uw schoenvoorziening.
VLOS onderhoud
Aan- en uittrekken
Maak de veters en/of klittenbanden van voorlopige orthopedische schoenen (VLOS) volledig los bij het aantrekken. Plaats de hiel van uw voet goed achterin de voorlopige orthopedische schoen. Dit gaat het best door de voet iets achterover te zetten, bijvoorbeeld op een voetenbankje. Trek vervolgens de veters goed aan en rijg de schoen helemaal dicht. Als u problemen heeft met het vastmaken van de veters, vraag ons dan om advies. Van groot belang is dat de hiel goed achter in de schoenen blijft als u gaat staan of lopen. De voet mag niet schuiven! Maak de veters en/of klittenbanden van voorlopige orthopedische schoenen (VLOS) ook weer volledig los bij het uittrekken
Inlopen
Het is belangrijk dat u deze schoenen gedurende een week rustig inloopt. Het is namelijk van belang dat u aan deze schoenen went. Volg hierbij het advies van de specialist of de schoentechnicus op. Als u een drukplek constateert, neem dan direct contact met ons op zodat wij het één en ander kunnen bijstellen.
Stop nooit natte kranten of doeken in uw VLOS en verander er nooit zelf iets aan!
Ventileren
De VLOS nemen lichaamsvocht op tijdens het dragen en kunnen dat alleen afstaan op de momenten dat u ze niet draagt. Open de VLOS ‘s nachts goed, zodat ze maximaal kunnen ventileren en drogen. Laat de VLOS nooit bij een verwarmingsapparaat versnelt drogen.